• Karusel
  • Archiv
  • Rektor Tomáš Zima položil věnec u hrobu Karla IV.

Rektor Tomáš Zima položil věnec u hrobu Karla IV.

14. května 2014 – Rektor Univerzity Karlovy v Praze profesor Tomáš Zima a kardinál Dominik Duka dnes položením věnce u hrobu Karla IV. v katedrále sv. Víta na Pražském hradě uctili výročí narození a památku nejvýznamnějšího evropského vládce pozdního středověku.


Rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima u příležitosti této slavnostní chvíle zdůraznil obrovský význam Karla IV. pro Českou republiku. Za jeho vlády se z Českého království stalo moderní centrum Evropy, Praha se stala sídelním městem panovníka Svaté říše římské, celá země zažívala hospodářský, umělecký a kulturní rozvoj. O Prahu mimořádně pečoval; založil Nové Město pražské, Univerzitu Karlovu, nechal postavit nový kamenný most přes Vltavu a přestavět královský palác na Pražském hradě. České království dosáhlo za jeho vlády významu, kterého později již nikdy nedosáhlo.



V roce 2016 bude Univerzita Karlova ve spolupráci s pražským arcibiskupstvím a Akademií věd ČR pořádat řadu národních i mezinárodních akcí k připomenutí 700. výroční narození Karla IV.



Zdroj: OVV RUK


Poslední změna: 12. listopad 2014 16:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám