• Karusel
  • Archiv
  • Generální tajemník OSN Ban Ki-moon obdržel zlatou medaili Univerzity Karlovy

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon obdržel zlatou medaili Univerzity Karlovy

Generální tajemník Organizace spojených národů Ban Ki-moon si vyhradil čas ve svém nabitém programu při návštěvě České republiky, aby proslovil přednášku na Univerzitě Karlově. Ve Velké aule Karolina v pátek 4. dubna dopoledne pohovořil na téma Česká republika a Organizace spojených národů: Mír, rozvoj a lidská práva v měnícím se světě. Jeho vystoupení mohli sledovat nejen hosté v sále, ale i zájemci z celého světa prostřednictvím internetového přenosu.



Na UK přivítal generálního tajemníka OSN rektor profesor Tomáš Zima, který mu předal zlatou pamětní medaili UK. Univerzita tak ocenila jeho zásluhy o rozvoj spolupráce a porozumění mezi národy. „Jak možná víte, nesl jsem olympijskou pochodeň před letními olympijskými hrami v Londýně a před zimními olympijskými hrami v Soči, ale musím přiznat, že se mi nikdy ani nesnilo o tom, že bych získal zlatou medaili. Děkuji vám. Přijímám toto vyznamenání za ty tisíce pracovníků OSN, kteří pro mír, rozvoj a lidská práva pracují po celém světě za nejrůznějších podmínek každý den. Mnoho z nich během této práce nasazuje své vlastní životy. Oni jsou ti praví šampióni, kteří si zaslouží zlaté medaile,“ podotkl Ban Ki-moon poté, co medaili převzal.

Během více než půlhodinové přednášky Ban Ki-moon hovořil o stěžejních tématech, která v současné době Spojené národy pozorně sledují. Jsou jimi především násilné konflikty v Sýrii a Středoafrické republice či v Jižním Súdánu nebo krize na Ukrajině. „Na dnešní mapě světa je řada míst, kde se zvětšuje napětí. Mnoho lidí v tomto regionu i po celém světě sdílí mé znepokojení nad ukrajinskou krizí. Je to nebezpečná situace, proto jsem se vydal minulý měsíc do Kyjeva i do Moskvy. Žádal jsem prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, aby zmírnil napětí v této oblasti, aby se celá situace nevymkla kontrole. Vyzval jsem Moskvu i Kyjev, aby se vyhnuly ukvapeným činům a ihned přikročily ke smysluplnému dialogu,“ upozornil.

Ban Ki-moon však nehovořil jen o občanských a válečných konfliktech, posluchačům připomněl také osm Rozvojových cílů tisíciletí, které si OSN stanovila v roce 2000 se záměrem naplnit je do roku 2015 a které přijali nejvyšší představitelé států a vlád světa. Těmito cíli jsou odstranění extrémní chudoby a hladu, zajištění základního vzdělání pro všechny, prosazování rovnosti pohlaví a posilování postavení žen, snížení dětské úmrtnosti, zlepšení zdraví matek, boj proti HIV/AIDS, malárii a dalším nemocem, zajištění udržitelnosti životního prostředí a rozvíjení globálního partnerství pro rozvoj. „Naléhám na mezinárodní společenství, aby do příštího roku vynaložilo veškeré úsilí na urychlení plnění našich Rozvojových cílů tisíciletí,“ zdůraznil.

Generální tajemník OSN prokládal svou přednášku vlastními zážitky a zkušenostmi. Připomněl tak svou nedávnou cestu do Grónska, kde se na vlastní oči přesvědčil o tání ledovců. Důsledek kácení deštných pralesů v Jižní Americe pozoroval i na příkladu vysychajícího jezera Čad v Africe. Právě téma globálních klimatických změn bude ústředním bodem programu summitu v New Yorku, který se uskuteční letos v září. „Na toto zasedání jsem pozval nejen představitele vlád, ale i byznysmeny, aktivisty a všechny, kdo se snaží tuto problematiku konstruktivně řešit,“ vysvětlil.

Ban Ki-moon se ještě na závěr své návštěvy Univerzity Karlovy podepsal do univerzitní pamětní knihy. Generální tajemník OSN navštívil Univerzitu Karlovu společně se svou manželkou Ban Soon-taek, která si poté, co musel Ban Ki-moon odjet na setkání s předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou, prohlédla historické sály Karolina.


4. dubna 2014

Zdroj: iForum


Poslední změna: 12. listopad 2014 16:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám