Výzkumný a vzdělávací workshop ESA a NASA

Univerzitě Karlově bylo umožněno koordinovat prestižní projekty Trans-Atlantic Training (TAT) a South/Central European Regional Information Network (SCERIN). Jejich společným cílem bylo rozvíjet a podporovat práci vědců a nadaných studentů z oblasti střední, jižní a východní Evropy soustředících se především na aplikace dálkového průzkumu Země ve výzkumu změn vegetačního pokryvu v této oblasti, tzv. Land Cover/Land Use Change.


Ve společném tréninkovém kurzu zpracování družicových dat určeném pro studenty a mladé vědce poprvé spojily své síly Evropská kosmická agentura (ESA) a Národní úřad pro kosmonautiku a letectví (NASA). Tato událost byla přímo propojena s odborným seminářem dálkového průzkumu Země, který se uskutečnil v polovině června na Přírodovědecké fakultě UK.


Výzkumné týmy se sešly nejprve na dvoudenním workshopu 17. června na Přírodovědecké fakultě a přednášely na něm nejvýznamnější osobnosti věnující se této oblasti v organizacích ESA, NASA i na evropských a amerických univerzitách. Na workshop přijeli Garik Gutman, hlavní manažer výzkumného programu NASA Land Cover/Land Use Change, Francesco Sarti, koordinátor výzkumných a vzdělávacích aktivit v ESA či Olga Krankina, vedoucí mezinárodního výzkumného projektu GOFC-GOLD zaměřeného na sledování změn lesní vegetace v globálním pohledu.


Po workshopu a jednodenní exkurzi na sever Čech se uskutečnil třídenní kurz zpracování družicových dat, který vedli jak odborníci z Evropy, tak i ze Spojených států. Tohoto tréninku se zúčastnily na dvě desítky studentů ze šesti evropských států.


Vědecké týmy zůstanou v úzkém kontaktu i po skončení pražského workshopu. Další společná setkání členů tohoto unikátního projektu se budou konat pravidelně každý rok v jednotlivých zapojených státech.


Zdroj: iForum


Foto: The European Space Agency






Poslední změna: 12. listopad 2014 16:54 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám