Jan Palach

Internetové stránky www.janpalach.cz představují životní příběh studenta Filozofické fakulty UK Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí. Svým šokujícím činem chtěl vyburcovat domácí veřejnost z rezignace, do které se začala propadat šest měsíců po srpnové okupaci Československa. Palachův protest měl mimořádný ohlas nejen v domácím prostředí, ale i v zahraničí. Dodnes je jeho jméno známé po celém světě.

Jan Palach


Na těchto stránkách jsou zmíněné události představeny různým způsobem. Vedle historických textů, dobových fotografií a archivních dokumentů je možné přemýšlet nad jejich odkazem také prostřednictvím řady filmových, televizních a rozhlasových dokumentů. Webové stránky jsou v anglické, německé, francouzské a polské jazykové mutaci. Na webu zájemci najdou i další příběhy „živých pochodní“.


Počátky celého projektu jsou spojeny se Studentskou radou FF UK. V roce 2009 byl při příležitosti 40. výročí sebeupálení Jana Palacha vydán rozsáhlý sborník (Jan Palach ´69), připravena výstava a konference. Webové stránky představují završení tohoto úsilí. Připravil je autorský tým ve složení Petr Blažek, Patrik Eichler, Michal Ježek, Eva Nachmilnerová, Jáchym Šerých a Ivo Šulc. Vedle hlavního partnera projektu Univerzity Karlovy, podpořili projekt tito partneři: Filozofická fakulta UK, Archiv bezpečnostních složek, Česká televize, Český rozhlas, Instytut Pamięci Narodowej, Krátký film Praha, Národní filmový archiv, Národní muzeum, Slovenský filmový ústav, Totalita.cz a Ústav pro studium totalitních režimů.



Poslední změna: 21. leden 2018 23:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám