Pamětní medaili Univerzity Karlovy obdržel profesor Hynie

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

  www.cuni.cz





TISKOVÁ ZPRÁVA





Praha, 28. března 2013 – Ve čtvrtek 28. března byla na vědecké radě UK udělena zlatá pamětní medaile Univerzity Karlovy v Praze prof. MUDr. Sixtovi Hyniemu, DrSc. při příležitosti jeho významného životního jubilea. Medaili převzal z rukou rektora UK profesora Václava Hampla za zásluhy o rozvoj lékařských věd v oboru farmakologie a propagaci české vědy v zahraničí.



„Prof. MUDr. Sixtus Hynie, DrSc., jehož práce a vědecká činnost jsou uznávány nejen u nás, ale i v zahraničí, patří mezi významné osobnosti univerzity, které svým působením v oblasti vědecké i pedagogické přispívá nepochybně k jejímu rozvoji a dobrému jménu,“ odůvodnil návrh na udělení medaile profesor Aleksi Šedo, děkan 1. lékařské fakulty UK.



Prof. MUDr. Sixtus Hynie, DrSc. promoval v roce 1958 na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze, v roce 1963 obhájil a získal vědeckou hodnost kandidáta lékařských věd, v r. 1968 habilitoval v oboru farmakologie, v roce 1976 byl jmenován docentem, v roce 1978 získal vědeckou hodnost doktora lékařských věd a v roce 1985 byl jmenován profesorem pro obor farmakologie.



V letech 1958 – 1961 působil prof. MUDr. Sixtus Hynie, DrSc. na Farmakologickém ústavu 1. LF UK jako asistent, od roku 1961 – 1968 jako odborný asistent, v letech 1968 – 1985 jako docent a od r. 1985 jako profesor. Od r. 1990 – 1997 byl přednostou Farmakologického ústavu 1. LF UK, nyní pracuje jako profesor v Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN.



Je členem řady významných profesních společností, kde zastával nebo zastává významné funkce, například byl po tři období první místopředseda ČLS JEP a nyní je čestným místopředsedou. Je nositelem zlaté plakety Jana Evangelisty Purkyně. Do roku 1998 byl předsedou České společnosti pro experimentální a klinickou farmakologii a toxikologii, nyní je její čestný člen. V současnosti zastává významnou funkci předsedy Oborové rady doktorského studijního programu Farmakologie a toxikologie společně uskutečňovaným 1. LF UK, 2. LF UK, 3. LF UK, Ústavem experimentální medicíny AV ČR, v.v.i., Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i. a Fyziologickým ústavem AV ČR, v.v.i.



Prof. MUDr. Sixtus Hynie, DrSc. je čestným členem řady zahraničních i domácích vědeckých společností a členem řady redakčních rad renomovaných časopisů, např. Adv. cyclic Nucleotide Res. (USA), Arch Pharmacodyn Research (Italy), Physiol Res, Čs Fyziologie, Acta Medica, a Neuroendocr Lett.



Prof. MUDr. Sixtus Hynie, DrSc. pracoval na prestižních zahraničních pracovištích, např. v letech 1964 – 1965 v National Health  Institute, NIH, Bethesda, MD, USA, v laboratoři dr. B. B. Brodieho, kde se podílel na objevu lipolytického účinku teofylinu. V letech 1969 – 1970 působil v Massuchesetts General Hospital Boston, MA, USA, kde spolu s G. W. G. Sharpem objevil persistentní účinek cholerového toxinu (Nature 229,266-269,1971)­, což vedlo k pozdějšímu objevu G regulačních proteinů. Tyto dva objevy jsou citovány v učebnicích. V roce 1978 pracoval na Karolinska Institutet, Stockholm u prof. B. Uvnase spolu s B. Fredholmem, kde studoval vliv ethanolu a prostaglandinů na hladinu cAMP v lidských lymfocytech. V roce 1987 ve FIDIA, Washington DC, USA pracoval 6 měsíců u Prof. E. Costy na výzkumu inositolfosfátů. Prof. MUDr. Sixtus Hynie, DrSc. absolvoval dlouhou řadu krátkodobých zvacích přednáškových pobytů (NDR, MLR, USA, Indie aj.). Dokladem jeho vědecké práce je i rozsáhlá publikační činnost a přednášková aktivita. Prof. MUDr. S. Hynie, DrSc. publikoval kolem 400 originálních prací a sdělení v mezinárodních i domácích časopisech a 2 monografie. Byl řešitelem několika státních úkolů, řešitelem a spoluřešitelem řady grantů (GAČR, IGA MZ, GAUK, FRVŠ, výzkumné záměry) oceněných, např. cenou ministra MZČR.



Prof. MUDr. Sixtus Hynie, DrSc. byl mnoho let dlouholetým členem Vědecké rady 1. lékařské fakulty UK a členem Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze, členem řady komisí 1. LF UK a MZd ČR. Za svou práci byl mnohokrát oceněn, např. jubilejní medailí UK, Skarnitzlovou cenou, cenou Farmakologické společnosti, federální cenou Lékařské společnosti JEP, Hálkovou cenou a řadou dalších.



Prof. MUDr. Sixtus Hynie, DrSc. se velmi aktivně věnuje pre- i postgraduální pedagogické činnosti ve farmakologii a lékařské biochemii a patobiochemii. Je autorem přes 20 učebních textů farmakologie (učebnice a skripta), z nichž nejznámější jsou: Farmakologie v kostce (Triton, dvě vydání), 2 díly Obecné farmakologie, 7 dílů Speciální farmakologie, 8 dílů Speciální farmakologie a je autorem několika kapitol v učebnicích a monografiích.








Za správnost:


Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: pr@cuni.cz






Univerzita Karlova


Univerzita Karlova byla založená v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou, další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S bez mála půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 7 900 zaměstnanců, z toho téměř 4 500 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 53 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s 642 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje přes 20 000 studentů, v magisterských téměř 25 000 studentů a v doktorských 8 000 studentů. Více než 7 000 studentů jsou cizinci. Univerzitu ročně absolvuje bez mála 9 000 studentů, kteří tradičně patří ke skupině obyvatel ČR s nejnižší nezaměstnaností. Nejrůznější kursy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 16 000 účastníků. Důraz klade univerzita i na mezinárodní spolupráci s prestižními vzdělávacími a vědeckými institucemi. UK uzavřela celkem 450 bilaterálních smluv a 192 mezinárodních partnerských smluv se zahraničními univerzitami.




Poslední změna: 21. leden 2018 23:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám