Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2004 – leden 2005

Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2004 – leden 2005

Akademický senát Univerzity Karlovy jednal vroce 2004 na šesti plenárních zasedáních, a to ve dnech 30. ledna, 20. února, 16. dubna, 4. června, 8. října a 26 listopadu.


Předsednictvo AS UK tvořili prof. RNDr. Jan Hála, DrSc. (MFF), prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. (2.LF; předseda), prof. PhDr. Ing. Jan Royt  (KTF), JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF; místopředseda), Adam Šůra (ETF) a Pavel Vychytil (1.LF). Adam Šůra se stal členem předsednictva až 20. února, kdy vystřídal Jana Trnku (ETF). Tajemníkem AS UK byl do 31. srpna Michal Pelíšek, od 1. září Daniel Feranc. Sekretářkou byla Antonie Křížová.


Předsednictvo AS UK jednalo vroce 2004 ve dnech13. ledna, 30. ledna,  20. února , 30. března, 16. dubna, 20. května, 4. června, 30. června, 16. srpna (mimořádné zasedání), 31. srpna, 22. září, 11. listopadu, 26. listopadu a 23. prosince (mimořádné zasedání).


Zápisy o zasedáních AS UK i předsednictva jsou uloženy v sekretariátu senátu a zveřejněny na internetu na adrese http://senat.cuni.cz.


Na činnosti AS UK se zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:

  • Ediční (předsedkyně prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc., FF)

  • Ekonomická (od 20. 2. předseda doc. MUDr. Bohuslav Matouš, CSc., 1.LF)

  • Legislativní (předseda JUDr. Ing. Josef Staša, CSc.)

  • Sociální (předseda Mgr. Jan Foniok, MFF)

  • Studijní (předseda Mgr. Jan Kranát, Ph.D., ETF)

  • Zahraniční (předseda do 20. února MUDr. František Duška, 3. LF; od 4. června 2004 Daniel Feranc, KTF)


AS UK se vprvní řadě zabýval vnitřními předpisy UK. Projednal a schválil:

  • Dílčí změnu Statutu UK v Praze

  • Komplexní změnu přílohy č. 8 Statutu UK v Praze

  • Dílčí změnu Rigorózního řádu UK v Praze. Tímto dokumentem se pak zabýval opakovaně vsouvislosti se zamítnutím jeho registrace ze strany MŠMT. AS UK pověřil vedení UK podat proti zamítnutí rozklad, avšak po zamítnutí rozkladu nedoporučil žalobu u správního soudu.


AS UK dále projednal a schválil tyto klíčové dokumenty UK:

  • Dlouhodobý záměr UK v Praze

  • Aktualizaci Dlouhodobého záměru UK v Praze

  • Rozpočet UK v Praze na rok 2004

  • Rozpis státní neinvestiční dotace na UK v Praze pro rok 2004

  • Zprávu o činnosti UK v Praze za rok 2003

  • Zprávu o hospodaření UK v Praze za rok 2003

  • Principy rozdělování státní neinvestiční dotace na UK v Praze pro rok 2005.


AS UK schválil 27 vnitřních předpisů fakult či jejich změn.


AS UK opakovaně projednával čerpání a rozdělení univerzitní rozpočtové rezervy a schválil odpis neodbytné pohledávky na 1.LF.


AS UK schválil jmenování Prof. JUDr. Pavla Holländera, DrSc. členem Vědecké radu UK vPraze.


AS UK zajišťoval delegaci zástupců UK do Rady vysokých škol. Za delegáta UK ve Studentské komoře RVŠ byl zvolen Radek Nikl, za náhradníka Peter Brezina. AS UK schválil delegaci MUDr. Ondřeje Cinka, Ph.D. za 2.LF a doc. JUDr. ICL. Antonína Hrdiny za KTF.


Předsednictvo AS UK vyhlásilo volby do AS UK na fakultách a dalších součástech UK zařazených v 2. sboru dle přílohy č. 3 Statutu UK (LF HK, 2. LF, HTF, FF, PF, MFF).


AS UK schválil 12 návrhů smluv o pronájmu, prodeji apod.či jejich změn.


AS UK tradičně věnoval systematickou pozornost a péči problematice ubytování a stravování studentů, zejména díky úsilí Sociální komise. Podpořil optimalizaci provozu menz. Projednával a připomínkoval změnu dotací na ubytování studentů připravenou MŠMT. Pozornost byla opakovaně věnována též záležitostem studentů se speciálními potřebami.


AS UK sledoval informace o přijímacím řízení na UK. Zvláštní pozornost si vyžádaly negativně medializované problémy spřijímacím řízením na PF. Senát byl průběžně informován rektorem o přípravě a oponováni zprávy o stavu fakulty, kterou si na základě iniciativy AS UK rektor od PF vyžádal. AS UK rovněž věnoval pravidelnou pozornost zprávám o činnosti GAUK, o přípravě výzkumných záměrů a o evaluaci vědeckého výkonu fakult.


AS UK pravidelně věnoval pozornost financování UK včetně informací o přípravě státního rozpočtu z hlediska rozdělování dotací veřejným vysokým školám. Stím souvisel i zájem o Týden neklidu, v němž ve dnech od 29.3. do 2.4. 2004 příslušníci akademických obcí veřejných vysokých škol upozorňovali na přetrvávající problémy vtéto oblasti. Několik členů AS UK a předsednictva patřilo mezi hlavní organizátory Týdne neklidu a AS UK jim za zdařilý průběh vyjádřil uznání. AS UK rovněž sledoval a připomínkoval přípravu a průběh jednání reprezentantů akademických senátů veřejných vysokých škol a jejich fakult na stejné téma (tzv. Velký chural), spoluorganizované představiteli AS UK.


AS UK intenzivně řešil, jakým způsobem by mohl přispět kosvobození studentky FF Miriam Jevíkové, unesené na Kavkaze. Jako nejvhodnější první krok bylo shledáno výslovně podpořit probíhající aktivity vedení UK vtéto věci. Další aktivitu AS UK  vtéto záležitosti ukončilo propuštění M. Jevíkové na svobodu.


Zástupci studentské komory AS UK se zúčastnili zahraničních i domácích akcí (např. výročí Univerzity ve Vilniusu, Současná úloha a postavení studentů na VUT v Brně) a informovali o nich AS UK.



prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

předseda AS UK v Praze




Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám