Nositel Nobelovy ceny se stal čestným doktorem Univerzity Karlovy v Praze

Nositel Nobelovy ceny se stal čestným doktorem Univerzity Karlovy v Praze


Nositel Nobelovy ceny se stal čestným doktorem Univerzity Karlovy v Praze

PRAHA 12. června 2002 - Nositel Nobelovy ceny za chemii Richard R. Ernst je ode dneška i čestným doktorem přírodních věd Univerzity Karlovy. Nejstarší středoevropská vysoká škola tak v aule Karolina ocenila vědecké dílo devětašedesátiletého Švýcara. Profesor Ernst mimo jiné zavedl dvourozměrnou zobrazovací techniku, která se stala nejpoužívanější tomografickou metodou v medicíně.


S její pomocí lze prostřednictvím počítače vybrané části těla pozorovat v plochém řezu. Další jeho práce položily základ pro určování trojrozměrné struktury biomolekul v roztocích. Nobelovu cenu získal v roce 1991 za přispění k vývoji nukleární magnetické rezonanční spektroskopie. Tento obor se zabývá vznikem a vlastnostmi spekter. Nukleární magnetická rezonance zahrnuje zkoumání magnetismu a kmitočtů částic. Profesor je autorem postupu nazvaného Ernstův úhel, díky němuž lze měřit magnetická rezonanční spektra atomových jader.


V Karolinu řekl, že získání čestného doktorátu Univerzity Karlovy považuje za poctu i štěstí. Přiznal, že mezi jeho vzory patří i Jan Hus a prezident Tomáš Garrigue Masaryk. "Hus byl rektorem této univerzity, Masaryk jejím profesorem filozofie," připomněl. Dodal, že v místech, kde byl Hus před kostnickým koncilem vězněn, se před lety oženil.


Ernsta u obou osobností oslovila jejich morálnost. "Vše ve školství, výzkumu i politice musí být motivováno etikou," řekl. Podle něj vědci nemají jen odpovědnost přinášet objevy, ale v globalizujícím se světě musí myslet i na společnost a ekologii.


Richard R. Ernst se narodil v roce 1933 ve švýcarském Wintherthuru. Původně se chtěl stát hudebním skladatelem, ale nakonec vystudoval na curyšské technice chemii. Vedle Nobelovy ceny je držitelem dalších prestižních vědeckých ocenění.



Čestný doktorát přírodních věd UK obdržel za "mimořádný přínos k teorii a praxi nukleární magnetické rezonance".


(ČTK, VH)

Foto: Š.B.




Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám