27. září 2010

Cena Romana Guardiniho poprvé do České republiky

Cenu Romana Guardiniho získá za rok 2010 český filozof a sociolog náboženství, profesor Ústavu filosofie a religionistiky FF UK, Tomáš Halík. Toto významné evropské ocenění, které se od roku 1970 uděluje každý druhý rok „za vynikající zásluhy o interpretaci naší doby“, obdrželi v minulosti např. fyzik a nositel Nobelovy ceny Werner Heisenberg, německý prezident Weiszäcker, teologové Karl Rahner a Hans Urs von Balthasar, skladatelé Karl Orff a Kryštof Penderecki, polský ministr zahraničí Bartoszewski, vídeňský kardinál Franz König a další přední osobnosti evropského vědeckého, uměleckého, politického a náboženského života.

Cena bude prof. Halíkovi slavnostně předána 27. září na Bavorské katolické akademii v Mnichově , laudatio přednese ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg . Prof. Halík pronese přednášku na téma „Moc nad mocí“.

mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

Následující den 28. 9. bude v Českém centru v Mnichově slavnostně uvedeno německé vydání knihy Tomáše Halíka Geduld mit Gott (v českém originále Vzdáleným nablízku), která právě vychází v nakladatelství Herder.

Romano Guardini (1885 – 1968), po němž je cena pojmenována, byl jedním z největších filozofů náboženství 20. století, pedagog a spisovatel, který svým pastoračním působením mezi vysokoškolskou mládeží, svou akademickou prací na berlínské a mnichovské univerzitě a zejména svými knihami ovlivnil několik generací evropské křesťanské inteligence; k  jeho žákům se počítá i současný papež Benedikt XVI.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.