15. května 2009

Mou úlohou bylo povýšit vzdělávání učitelek mateřských škol. Docentku Evu Opravilovou z PedF UK ocenil za celoživotní působení v oboru předškolní pedagogiky ministr školství

Odstupující ministr školství Ondřej Liška ocenil 22. dubna osmdesát pět pedagogů a institucí za zásluhy v oblasti vzdělávání, výchovy nebo výzkumu. Medaili MŠMT I. stupně z rukou ministra převzala za dlouhodobou vynikající pedagogickou, výzkumnou a publikační činnost a celoživotní popularizaci předškolní pedagogiky doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., z katedry primární pedagogiky PedF UK.

„Změna určitě nastala, a to zejména u těch, kteří jsou takovým změnám otevřeni,“ hodnotí zavedení Rámcových vzdělávacích programů doc. Eva Opravilová

Docentka Eva Opravilová přiznává, že předškolní pedagogika je jejím celoživotním zájmem. Svou hlavní úlohu vždy viděla v povýšení vzdělávání učitelek mateřských škol. Tradice vzdělávání učitelek MŠ u nás existovala už od roku 1946, kdy tento obor vznikl při pedagogických fakultách. Jenže počet mateřských škol v důsledku podpory zaměstnanosti žen prudce vzrostl a vysoké školy nestačily učitelky „dodávat“, takže se jejich vzdělávání vrátilo na středoškolskou úroveň. Docentka Opravilová neúnavně bojovala za vysokoškolské vzdělání předškolních pedagogů. Úspěch se dostavil v roce 1970, kdy učitelky MŠ získaly možnost alespoň částečného pomaturitního vzdělání. Od roku 1993 pak PedF UK jako první v republice poskytovala bakalářské studium, dnes už je tento obor možné studovat na všech pedagogických fakultách.

Ocenění ministra školství získala v letošním roce doc. Eva Opravilová za Karlovu Univerzitu jako jediná

My jsme docentce Opravilové, která je např. i předsedkyní  Asociace předškolní výchovy, k významnému ocenění pogratulovali a zároveň se jí zeptali na problémy, které v současné době obor předškolního vzdělávání řeší.

Evropská unie nás kárá za nedostatek míst v jeslích. Asociace předškolní výchovy navrhla státu řešení...

Co s dětmi do tří let je velkým problémem. Jesle se prakticky zlikvidovaly a žádná vhodná náhrada se neobjevila. U nás jsme na rozdíl od jiných zemí velkorysí, prorodinná politika směruje k tomu, aby matky zůstávaly co nejdéle doma. Doba se ale mění. Ženy usilují o to, aby se zapojily do práce nebo alespoň neměly tak dlouhou přestávku. Ale co s dětmi? Proto vznikl z iniciativy ministerstva sociálních věcí „prorodinný balíček“, který nabízí různé typy hlídání. Proti tomu jsme se ale začali hned ohrazovat. My souhlasíme, že tu určitá nabídka pro rodiče být musí, ale musí být zároveň garantována kvalita. Aby se daná situace nějak začala řešit, vypracovali jsme stanovisko, které jsme rozeslali do různých institucí i na ministerstva. Návrh jsme podali na podzim, projednávat se měl v dubnu, ale zatím k tomu bohužel nedošlo.

Co konkrétně jste navrhovali?

Mateřská škola je ze zákona určena pro děti zpravidla od tří let. Tlak ale je, aby se tam braly děti mladší, které dříve obsluhovaly jesle. My nejsme proti, ale za určitých podmínek, například méně dětí ve třídách, změna hygienických podmínek... Dovzdělání učitelek o problematiku jeselských dětí již zajistíme.

Změnilo se něco ve školkách zavedením Rámcových vzdělávacích programů, nebo šlo jen o kosmetické úpravy v dokumentaci?

Změna určitě nastala, a to zejména u těch, kteří jsou takovým změnám otevřeni. Kdo funguje uzavřený v rituálech a rigidních přístupech, ten byl nucen alespoň částečně své chování změnit. Dokonce bych řekla, že transformace, která zasáhla celý systém školství, přinesla největší ovoce právě v předškolních zařízeních, kde program přijali jako jedni z prvních.

Objevily se i návrhy, že by do silně feminního prostředí mateřinek vstoupili učitelé-muži, kteří by dětem mohli nahrazovat často chybějící mužský vzor...

Po celé republice působí již asi 27 mužů. I my jsme jich už několik na tento obor připravili. Myslím, že učitelé sem patří. Ale je to dáno samozřejmě podmínkami, které jim nabídneme...

Autorem návrhu medaile je akademický sochař Zdeněk Kolářský

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.