10. prosince 2008

Nejlepší práva jsou v Brně

10.12.2008, rubrika: Vzdělávání, strana: 8, autor: Michaela Kučerová

Přemýšlíte, JAK VYBÍRAT konkrétní školu? Vyzkoušet můžete nový web pro studenty Navigátorka.


Z téměř padesáti kriterií pro srovnávání veřejných vysokých škol, které nabízí server Navigátorka, jsme vybrali deset (viz strana E9). Podle těch jsme porovnávali právnické fakulty. Kromě nich jsme vyzkoušeli ještě lékařské, ekonomické, filozofické a technické. Soukromé VŠ v tomto srovnání nejsou obsaženy.

Mimo objektivně zjistitelných údajů, jako je porovnání počtu přijatých s počtem těch, kteří dělali přijímací zkoušku, nás zajímalo i jak konkrétní fakultu vidí její studenti. Díky tomu jsme se dozvěděli, jak jsou studenti spokojeni s prostředím, s tím, jak jsou dostupné studijní materiály a podobně.

Do Brna na prestižní školu, do Olomouce za pohodou V porovnání čtyřech veřejných právnických fakult vyšla jako nejpříznivější Masarykova univerzita v Brně. Procento přijatých je sice nejnižší - z těch, kteří přišli k přijímacím zkouškám, se na školu dostalo jen 13 procent. Když už se však někdo na fakultu dostane, na 90 procent nastoupí. To svědčí o tom, že škola má mezi studenty dobré jméno. Vždyť na práva na Karlově univerzitě nastoupí jen 60 procent přijatých, a do Olomouce dokonce jen 56 procent. Brno zvítězilo i v přitažlivosti fakulty pro studenty a přístupu pedagogů ke svým svěřencům.

Olomouc si pak studenti vybírají kvůli osobnímu přístupu při výuce a třeba i méně nákladnému a přitom dobrému ubytování a stravování. Kdybychom jako hlavní kriterium zvolili objektivní hodnocení studijních výsledků, vyšla by nám Karlova univerzita.

Díky letošnímu výzkumu Navigátorky mezi deseti tisíci studentů 130 fakult českých vysokých škol zjistíte třeba ještě, jaké má škola koleje a zda jít do menzy, nebo raději vozit kastrůlky z domova. Jestli učitelé hodnotí výkony studentů spravedlivě, také jestli je škola pokryta systémem wi-fia má dostatek počítačů a vybavenou knihovnu.

Proč jenom čtyři školy Ačkoliv se práva dají studovat i na soukromých školách, v tabulce uvádíme pouze čtyři veřejné právnické fakulty. Pokud totiž chcete být právníkem, mít advokátní kancelář či soudit, musíte vystudovat právě jednu z nich. Buď na Karlově univerzitě v Praze, Masarykově v Brně, Západočeské v Plzni, nebo Palackého v Olomouci.

Žádná soukromá vysoká škola vám zatím ucelené právnické vzdělání nedá. „Poskytujeme studium právní specializace pouze v bakalářském studiu. Sice pak můžete navázat v magisterském jiným programem, vzdělání získáte, ale právníkem se nestanete,“ vysvětluje situaci Anna Benešová z Metropolitní univerzity v Praze.

Malou výjimkou je Policejní akademie - státní škola, na které na právní vzdělání dosáhnete, ale můžete působit pouze jako právník ve státní správě, čekatel na státního zástupce nebo soudní čekatel. Standard, nebo Basic?

Abyste mohli na Navigátorce prohlížet všechny informace, které systém nabízí, musíte se zaregistrovat a uhradit roční poplatek.

Za základní přístup k informacím Basic, kde najdete přehled fakult a všech otvíraných oborů, dáte 190 korun. Obory studia lze pak vyhledávat podle klíčových slov. Když nejste rozhodnuti, navede vás systém otázek k oboru přibližně podle vašeho zájmu. Porovnávat mezi sebou můžete maximálně tři fakulty a stejně tak si je zadat do kalendáře, který hlídá důležitá data.

U registrace Standard za 360 korun můžete porovnávat tolik fakult, kolik chcete, a máte navíc k dispozici ukázkový Test obecných studijních předpokladů (který připravuje sesterská firma Scio). „Uživatelům Standardu také garantujeme odpovědi na doplňující otázky do dvou dnů,“ říká Lucie Mixová ze společnosti University and School Publishing, která Navigátorku provozuje.

Nejdražší přístup Comfort za 600 korun umožňuje navíc osobní konzultaci s kvalifikovanými poradci. Na následují stránce najdete ještě ukázky porovnání lékařských, technických, filozofických a ekonomických fakult


Tabulka


právnické

fakulty


šance na přijetí

náklady na studium

přijímací zkoušky*


přitažlivost

kvalifikovanost pedagogů

srozumitelnost výuky

ochota pedagogů

k osobním konzultacím

objektivita hodnocení

studijních výsledků

koleje a menzy

dostupnost studijních

materiálů

celkový průměr


Masarykova

univerzita

v Brně

13 %

4 905 Kč

TSP


9,0

6,4

5,4

7,6

6,4

4,2

7,2

6,6


Univerzita

Palackého

v Olomouci

27 %

4 599 Kč

obor právo - OSP a ZSV;

ostatní obory -

oborové testy a J

5,6

3,8

5,7

7,3

6,4

5,7

6,8

5,9


Západočeská

univerzita

v Plzni

16 %

5 562 Kč

H, L, VP a P

6,8

3,1

5,5

6,6

5,9

5,0

7,5

5,8


Univerzita

Karlova

v Praze

21 %

6 491 Kč

OSP a ZSV

6,0

6,0

4,3

6,2

6,7

4,2

6,6

5,7


Poznámka: nejvyšší hodnocení je nejlepší, hodnoty vyjadřují kvalitu viz text na straně E9, *TSP = testy studijních předpokladů,

J = cizí jazyk, H = historie, L = logika, P = psychologie, VP = všeobecný přehled, OSP = obecné studijní předpoklady,

ZSV = základy společenských věd, OSP a ZSV jsou testy společnosti SCIO Zdroj:www.navigatorka.cz


Na soukromé VŠ se právníkem nestanete. Musíte vystudovat práva na veřejné univerzitě. Na výběr jsou čtyři.


Bakalářské studium práv: * Univerzita Jana Amose Komenského www.ujak.cz * Anglo-americká vysoká škola www.aauni.edu * Akademie Sting www.sting.cz * Brno International Business School www.bibs.cz * CEVRO Institut vysoká škola www.cevroinstitut.cz * Mezinárodní institut podnikatelství a práva www.mipp.cz * Vysoká škola finanční a správní www.vsfs.cz * Vysoká škola Karlovy Vary www.vskv.cz * Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky www.vsmie.cz * Vysoká škola veřejné správy a mezinárodních vztahů www.vsvsmv.cz * Vysoká škola aplikovaného práva www.vsap.cz * Vysoká škola evropských a regionálních studií www.vsers.cz Zdroj: www. VysokeSkoly.com





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.