19. března 2007

"Volby bez volby. Bělorusko – březen 2006"

19. března 2007 bude vernisáží v pražském Karolinu otevřena výstava o zfalšovaných prezidentských volbách, které se v Bělorusku konaly v březnu 2006. Připomene především dramatické události z běloruských náměstí, na nichž lidé požadovali nové a spravedlivé volby a byli za to zatýkáni a následně posíláni do vězení.

Atmosféru března 2006 na výstavě přiblíží především snímky běloruských fotografů Andreje Ljankeviče a Julije Daraškevičové z opozičního listu Naša Niva a českého fotografa Jakuba Dospivy z ČTK.

Všichni tři fotografovali ve stanovém městečku, které si zástupci opozice postavili na Říjnovém náměstí v centru Minsku, aby se ochránili před mrazem i útoky běloruské milice. Fotografové zdokumentovali také útok, kterým bylo městečko rozprášeno a po kterém byly stovky demonstrantů odvezeny do vazební věznice Okrestina.

Snímky budou doprovozeny autentickými zápisky jedné z demonstrantek, nezávislé běloruské novinářky Darji Kostěnko, která své texty publikovala na internetu v ruštině pod názvem „Březnové deníky“.

Popisuje v nich všechny dramatické okamžiky, které na náměstí prožila. „Tyhle řádky píšu 22. března v 0.48. Za poslední dva dny jsem spala celkem dvě hodiny. Před hodinou a půl mě pustili ze stanice milice. Doteď nevím, kde je můj bratr, který nesl lidem na náměstí jídlo,“ uvádí v jednom ze zápisků. Díky zahraničním televizním štábům tvář autorky deníků obletěla svět. Na výstavě budou prezentovány úryvky z deníků poprvé v českém překladu, zkrácená verze deníků se pak objeví v katalogu výstavy.

Nedílnou součástí výstavy bude také promítání vybraných úryvků z filmu Lekce běloruštiny, který během loňských demonstrací natočil polský režisér Mirosław Dembiński.

Výstavu pořádají studenti Univerzity Karlovy s podporou rektora univerzity prof. Václava Hampla. Záštitu nad výstavou převzal bývalý prezident České republiky Václav Havel.

Podle studentů má výstava jednak připomínat rok staré události, jednak i současné problémy Běloruska. „Chceme rok po zfalšovaných běloruských volbách znovu upozornit na problémy této země. Mediální pozornost totiž brzy po volbách opadla, přestože perzekuce opozice v Bělorusku nadále pokračuje. Například prezidentský kandidát Aljaksandr Kazulin byl nedlouho po volbách odsouzen na pět a půl roku do vězení,“ vysvětluje jeden ze organizátorů výstavy, student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Rostislav Valvoda.

Součástí výstavy, která potrvá do 30. dubna, budou také pravidelné doprovodné programy. Každou středu se budou na Filozofické fakultě UK promítat dokumentární filmy o Bělorusku, na ně bude vždy navazovat diskuse s hosty. Na konec dubna je plánována panelová diskuse, na kterou byli pozváni zástupci politické i nevládní sféry. Měli by společně řešit otázku, jak demokratizaci Běloruska účinně pomáhat a kde jsou limity dosavadní pomoci České republiky.

Po zakončení výstavy v Praze se celá expozice přesune do Brna a postupně také na další místa v České republice i v zahraničí.


*Program vernisáže

Vernisáž se uskuteční 19. března 2007 od 17.00 hod v Křížové chodbě Karolina (Ovocný trh 5, Praha 1). Vystoupí na ní rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl a fotografové Andrej Ljankevič, Julija Daraškevičová a Jakub Dospiva. Zahraje běloruský písničkář a redaktor Rádia Svoboda Maks Ščur. Součástí vernisáže bude také promítání filmu Lekce běloruštiny polského režiséra Mirosława Dembińského.



Hlavními organizátory výstavy jsou studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Anna Čmejrková, Rostislav Valvoda a Jakub Jareš. Na přípravě se ale podíleli i studenti dalších fakult včetně běloruských stipendistů.


*Doprovodné programy k výstavě


Doprovodné programy se budou kromě prnvího a posledního konat vždy ve středu na Filozofické fakultě UK (nám. Jana Palacha, č. 104) od 18.30 hod.



Út 20. 3. 2007 - "Březen 2006" (!koná se v Zelené posluchárně Karolina od 18.00 hod!)


Diskuse s fotografy Andrejem Ljankevičem a Julií Daraškevičovou (Naša Niva, Bělorusko) o březnu 2006 i o tom, co to znamená být dnes fotografem v Bělorusku



St 28. 3. 2007 - "Alexandr Lukašenko"


Film "Obyčejný prezident" (Jurij Chaščevatskij, 1996) a diskuse se Sergejem Navumčykem (Rádio Svoboda) a Davidem Stulíkem (Člověk v tísni)



St 4. 4. 2007 - "Kurapaty"


Film "Kurapaty" (Pavel Šeremet, 2002) a diskuse s Alexandrem Lukašukem (ředitel Rádia Svoboda)



St 11. 4. 2007 - "Opozice"


Film "Lekce běloruštiny" a diskuse s Lubomírem Gombošem (FSV UK)



St 18. 4. 2007 - "Propaganda a cenzura"


Film "Ploscha" o březnu 2006 a diskuse s účastníky demonstrací



Čt 26. 4. 2007 - Panelová diskuse "ČR a Bělorusko. Jak pomáhat demokracii?“ (!koná se v č. 104 na FF UK od 17.00!)

Pozváni budou: Karel Schwarzenberg (ministr zahraničí), Ondřej Liška (předseda evrop. výboru PSP ČR), Jan Marian (Občanské Bělorusko), Gabriela Dlouhá (MZV ČR), Vladislav Jandjuk (člen běloruské exilové vlády).





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.