20. června 2011

Univerzita Karlova otevřela novou budovu 2. lékařské fakulty

Praha 17. června (ČTK)

Univerzita Karlova dnes oficiálně otevřela novou budovu 2. lékařské fakulty. Pavilon s moderními učebnami a jasně žlutým venkovním schodištěm vyrostl na Plzeňské ulici na místě bývalých vojenských budov. Stavba přišla na 143 milionů korun, prostor zde najdou teoretické ústavy fakulty, sdělil ČTK mluvčí školy Václav Hájek.

    Dnešního slavnostního otevření se zúčastnil i rektor školy Václav Hampl, akci doprovodila vernisáž obrazů a fotografií pedagogů a studentů fakulty. "Jde o mimořádnou událost, protože je to de facto první nová budova, která bude svěřena do správy 2. lékařské fakulty," upozornil mluvčí.

    Fakulta má tak nyní k dispozici 1692 metrů čtverečných plochy, kromě přednáškového sálu je zde mnoho učeben a laboratoří. Na stavbu dostala škola 118 milionů od ministerstva školství a zbytek pokryla z vlastních zdrojů.

    První etapa výstavby začala na podzim 2008 a byla dokončena o dva roky později. Loni pak škola nakoupila vybavení a techniku nezbytnou pro výchovu mediků. Na budově zvenčí upoutá kryté schodiště v jasně žluté barvě, v podobně svítivém odstínu je i velká posluchárna. Pestré barvy má i nábytek.

    V místě přitom v minulosti stávaly vojenské budovy, kde se povinně školily stovky pražských vysokoškoláků v rámci povinné vojenské přípravy. Původní budovy vojenské katedry byly zničeny při požáru v roce 2004, nyní zde najdou prostor Ústav patologické fyziologie, Ústav fyziologie, Ústav lékařské chemie a biochemie, Ústav biofyziky, Ústav histologie a embryologie a Ústav biologie a lékařské genetiky.


    kli mkv








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.