26. dubna 2011

Karlova univerzita chystá na Albertově stavbu kampusu

26.4.2011, Právo, Praha - Střední Čechy, Petr Janiš       

Málokteré místo v metropoli uniklo v posledních letech stavebnímu ruchu. Albertov v Praze 2 ovládalo badatelské a studijní ticho. Brzy se tu však mají začít stavět hned dvě líhně budoucích a stávajících vědců za 2,5 miliardy korun, centrum pro studium globálních změn a centrum biologické pod názvem Kampus Albertov.

            „Kampus Albertov bude ojedinělou lokalitou koncentrace badatelských a pedagogických aktivit několika fakult: přírodovědecké fakulty, 1. lékařské fakulty, a matematicko-fyzikální fakulty,“ sdělil Právu mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek. Centra s laboratořemi, pracovnami, seminárními místnostmi, posluchárnami i menzou mají stát při ulicích Albertov a Horská. Ustoupit jim má pět stávajících současných menších objektů.

            Stavby mají podle mluvčího růst postupně od letoška pět let, financovat je bude ministerstvo školství, souhlasit ještě musí ministerstvo financí. Zatím se pro stavbu učinily první kroky, univerzita už může žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení. „Od loňska probíhají přípravné práce na pozemcích určených k výstavbě,“ uvedl Hájek.

            Josef Pavlík, který řídí magistrátní odbor ochrany prostředí, rozhodl, že nápad postavit na Albertově kampus se nemusí posuzovat podle zákona o dopadech stavby na životní prostředí.

            Je ale třeba snížit počet parkovacích míst z asi 400 na 320, provést průzkum kontaminace a kácet stromy v době, kdy na nich nehnízdí ptáci. „Za předpokladu dodržení opatření pro prevenci, vyloučení, snížení a kompenzaci nepříznivých vlivů jak ve fázi stavby, tak ve fázi provozu jsou vlivy na obyvatelstvo akceptovatelné,“ konstatoval Pavlík.

            Biocentrum má stát na ploše téměř 4900 metrů čtverečních, Globcentrum má mít přes 3200 metrů čtverečních.

            Návrh podle magistrátu navazuje na stávající systém ulic a „doplňuje historický areál kampusu hmotou ve shodné výškové hladině“.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.